dinsdag 16 juli 2024

Q van Quarantaine

Nee hoor! We hebben geen Covid en hoeven ook niet in quarantaine. Toch moesten we vanochtend de quarantainevlag zetten. 

Of beter gezegd: seinvlag Q. Want de onder zeilers gebruikelijke benaming quarantainevlag zou je kunnen laten denken dat je die hijst omdat het schip in quarantaine moet. Maar dat is nou net niet de betekenis van deze effen gele seinvlag. De vlag betekent in officiële seinvlaggentaal: "Mijn schip is gezond en ik verzoek practica." Ofwel: er heersen geen enge besmettelijke ziektes aan boord, we hoeven niet in quarantaine en de beambten kunnen veilig aan boord komen om de grensformaliteiten af te handelen.

Het gebruik van seinvlaggen stamt nog uit de tijd van vóór radiocommunicatie en zeker van vóór mobiele telefoons. Toch is het op veel plaatsen nog verplicht om met seinvlag Q te laten zien dat je moet inklaren.

Zo ook op Guernsey waar we vanochtend binnenliepen vanuit het zuidengelse Dartmouth. Dat we op Guernsey moeten inklaren komt omdat het geen deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Het is een zelfstandig baljuwschap onder de Britse kroon. Niet alleen wij, maar ook Britse zeilers moeten hier inklaren. Dat stelt overigens niet zo veel voor: een formulier invullen, in een speciale brievenbus gooien en seinvlag Q kan alweer worden gestreken.

Dit ritueel zal zich nog wel een paar keer herhalen deze zomer. Het begon al toen we begin juni Dover aanliepen. Sinds de Brexit moeten we namelijk inklaren bij een bezoek aan het VK. Dat gaat deels wat moderner, namelijk door het invullen van een online formulier. Maar seinvlag Q hoort ook nog tot het ritueel. Die moest voor we de Britse 12-mijlszone inzeilden in het want en mocht pas naar beneden nadat we daar toestemming voor hadden gekregen. Pas dan mag je ook van boord. We kregen de toestemming via een sms-je. Gelukkig liet dat niet lang op zich wachten en konden we op zoek naar een pub om de veilige aankomst te vieren.

Als we straks van Guernsey naar Jersey zeilen, herhaalt het ritueel zich weer. Jersey is namelijk weer een ander baljuwschap dan Guernsey. Maar Alderney valt weer wel onder Guernsey. Je begrijpt al ... En als we na ons bezoek aan de Kanaaleilanden het Kanaal weer oversteken naar het VK moet ook seinvlag Q weer in het want. Obelix zei het al: "Rare jongens die Britten".