maandag 5 augustus 2024

Zeegras

We zijn een baaitje opgeschoven, naar de mooie en beschutte Studland bay. Daar liggen we niet achter ons anker maar aan een mooring (meerboei). En dat is niet zo maar een mooring. 

Vanochtend gingen we ankerop in de Swanage Bay om een klein stukje op te schuiven; voorbij Old Harry Rock Studland Bay in. Studland bay kent een vrijwillige niet-ankerenzone. Die is ingesteld om een uitgestrekt zeegrasveld te beschermen.  

Want op een populaire ankerplek als de Studland bay, zou er met al die ankers in - en ankerkettingen op - de zeebodem niet veel van het zeegras overblijven.

Zeegrasvelden vormen een belangrijk leefgebied voor het zeeleven. Hier aan de Engelse zuidkust o.a. voor zeepaardjes. Maar ze slaan ook veel CO2 op en zijn belangrijk voor kustbescherming. Vandaar dat zeegrasvelden beschermd worden. Want ze zijn best bijzonder.

Vroeger kwamen zeegrasvelden op grotere schaal voor. O.a. in onze eigen Waddenzee. Maar door een schimmelziekte zijn ze in de 30er jaren nagenoeg verdwenen. In de Wadden wordt zeegras inmiddels weer aangeplant. En op de plekken waar zeegras langs de Engelse kust voorkomt geldt het dringende verzoek er niet te ankeren.

Als alternatief voor het ankeren liggen er in de Studland bay een stuk of 80 moorings. En dat zijn niet zomaar moorings zoals we die veelal langs de Britse kust aantreffen. Want een gewone mooring die bestaat uit een boei die met een ketting aan een groot betonblok op de zeebodem vastzit, zou ook het zeegras beschadigen. In plaats daarvan heeft men hier een bijzonder type mooring ontwikkeld waar de boei via een dikke tros aan een lange "kurkentrekker" in de zeebodem is gedraaid.

Overigens zouden we kunnen stellen dat wij eigenlijk een eco-anker hebben. Ons spade-anker graaft zich namelijk pijlsnel in. Behalve dat het daardoor een erg betrouwbaar anker is, ploegt het ook minder zeebodem om voordat het zich ingraaft. Maar ja, er is dan altijd nog wel de ankerketting die over de zeebodem veegt. We hebben daarom zonder morren het niet-ankerenverzoek gehonoreerd en de Vlieger aan een heuse ecomooring vastgemaakt.