zondag 1 september 2024

De blanke top der duinen

Je zou denken dat de blanke top der duinen het Nederlandse equivalent is voor de veel bezongen White Cliffs of Dover: voor Britten hét symbool voor thuiskomen. Maar helaas, niets is minder waar. 

Het eerste wat we, nadat we de Noordzee waren overgezeild, aan de horizon zagen opdoemen toen we de Nederlandse kust aanliepen, waren eindeloze windparken en daarna de pijpen en rookwolken van Tatasteel. En verdorie - om heel eerlijk te zijn - zo tegen het ochtendgloren met de opkomende zon op de achtergrond, was dat nog best een mooi beeld ook.

Dat was afgelopen dinsdag, toen we bij het krieken van de dag IJmuiden aanliepen. Een etmaal eerder waren we uit Shotley vertrokken, een jachthaventje tegenover Harwich waar de rivieren Stour en Orwell samenvloeien. Het voor ons doen vroege tijdstip van vertrek werd afgedwongen door het getij: we wilden graag met de ebstroom de rivier af en de Shipwash ronden. De Shipwash is een grote zandbank voor de Engelse oostkust. Nadat we eenmaal de Shipwash noordboei hadden gerond, konden we een wat meer oostelijke koers gaan zeilen, richting IJmuiden. 

In het haventje van Shotley waren we nog nooit geweest. Wel in de Suffolk Jacht Harbour een stukje verder op de Orwell. Dat moet meer dan 25 jaar geleden zijn geweest, tijdens één van onze eerste zeiltochten naar Engeland met ons Waarschip Halftonner Razende Bol. We hadden goede herinneringen aan dit sympathieke en beschutte jachthaventje en het leek ons een goede plek om voor storm Lilian te schuilen. Tijdens dat eerdere bezoek maakten we een klein ommetje waarbij we rond lunchtijd toevallig uitkwamen bij de Ship Inn, een mooie oude pub waar het goed toeven bleek. Ditmaal maakten we een grotere wandeling, maar wel zo dat we rond lunchtijd weer bij de Ship Inn uitkwamen. En daar leek het alsof de tijd had stilgestaan. 

Dat geldt overigens niet overal aan de Britse kust: de haven van Felixtowe, op maar iets meer dan een steenworp afstand van de Ship Inn, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk. Wat dat betreft zijn de verschillen met de Nederlandse kust ook weer niet zo heel erg groot.