vrijdag 9 augustus 2019

Een unseasonably deep low

Afgemeerd in Lerwick
Er is een "unseasonably deep low" in aantocht aldus het Met Office, de Britse evenknie van ons KNMI. Het gaat om een lagedrukgebied, ofwel depressie, met een lagere kerndruk dan in de zomermaanden gewoon is. Eerder iets voor in de herfst. Dit diepe laag brengt een hoop wind met zich mee. In de scheepsweerberichten strooit het Met Office kwistig met "gales" en "severe gales", ofwel windkracht 8 tot 9. Ook voor de Nederlandse kust wordt veel wind verwacht.

Voor ons betekent de komst van dit laag dat we onze plannen moeten aanpassen. Maar dat komt niet alleen door het laag in aantocht. Ook de straffe noordooster van de afgelopen dagen gooide roet in het eten.
We hadden vanuit Yell, waar we eerder deze week vanuit Unst naar toe waren gezeild, graag nog naar het eiland Fetlar en naar de Out Skerries gewild. Op Fetlar zijn we even geweest. Maar veel korter dan we van plan waren. De ankerbaai ligt nogal open naar het oosten, maar zou, zo hoopten we, wel voldoende beschutting bieden voor de noordoosten wind. Dat deed hij ook, maar er liep niettemin een zo hoge deining vanuit het oosten de baai in, dat de Vlieger letterlijk van boord tot boord lag te rollen. We moesten ons vasthouden bij alles wat we deden. Na enkele uren hielden we het voor gezien, mede omdat het 's nachts harder zou gaan waaien en we bang waren dat de deining nog verder zou oplopen. We zijn maar terug gezeild naar de mooi beschutte Mid Yell Voe waar het anker weer uitging. De paar uur op Fetlar smaakten echter wel naar meer. Het was er prachtig. We hebben ons in de kuip zitten vergapen aan de talloze vogels in "onze baai". Spectaculair waren de jagende Jan-van-Genten. Jan-van-Genten vouwen zich,  zodra ze een vis hebben gespot, letterlijk op en duiken er dan als een speer op af. Het spektakel van de duikende Jan-van-Genten werd aangevuld met overvliegende roodkeelduikers en tal van ander moois. We baalden dat we niet langer konden blijven om het kleine eiland beter te verkennen. Een plek om zeker nog eens terug te komen. Maar dan met wat rustiger weer. De Out Skerries hebben we niet eens geprobeerd. Dat wordt namelijk beslist afgeraden onder de omstandigheden zoals die de afgelopen dagen heersten. Ook jammer. En niet alleen omdat het een mooie eilandengroep is. We waren eerder op de Out Skerries en kochten toen twee mokken met daarop de vuurtoren van de Out Skerries afgebeeld. Eén van die mokken is intussen gesneuveld en we wilden het paartje graag weer compleet maken. Ook daarvoor moeten we beslist nog eens terugkomen.
In plaats van dat alles hadden we gisteren een mooie zeildag naar Lerwick. Een zwakke rug van hoge druk zorgde voor vrijwel droog en deels zelfs zonnig weer, terwijl de nog steeds straffe noordooster ons mooi de goede kant op duwde. We hebben de Vlieger afgemeerd in de "small boat harbour" waar we samen met andere zeilers de aankomende storm afwachten. Als alles volgens de verwachtingen verloopt kunnen we na het weekende weer verder.