donderdag 11 juli 2019

Røst

We hebben de Vlieger afgemeerd in het haventje van Røst. Røst is het meest zuidelijke van de Lofoten. Røst is trouwens geen eiland, maar een kleine archipel van vele eilanden. In totaal zouden het er 365 zijn, voor elke dag van het jaar één.

We wilden Røst graag bezoeken. Toen we vier jaar geleden de Lofoten aanliepen hebben we Røst overgeslagen. Het ligt namelijk nogal afgelegen. Volgens Noorse zeilers die we toen spraken, was dat toch wel erg jammer. Ze maakten ons nieuwsgierig naar deze bijzondere plek. 
Røst is namelijk anders dan de rest van de Lofoten. Die worden gekenmerkt door massieve eilanden met hoge steile pieken.
De haven van Røst ligt op Røstlandet, een laag, slechts 12 meter boven de zeespiegel gelegen, eiland,of eigenlijk ook een archipel van lage eilanden. Ten zuiden van Røstlandet liggen hogere eilanden, waaronder Vedøya, Sandøya and Trenyken. Ze zijn bekend vanwege hun rijkdom aan zeevogels; er broeden ongeveer een miljoen vogels op de kliffen, een kwart van de totale zeevogelpopulatie van Noorwegen. Het gaat vooral om papegaaiduikers, zeekoeten, alken en  drieteenmeeuwen. Het hele gebied is aangewezen als natuurreservaat. Tijdens onze trip van Vaerøy naar Røst, eerder vandaag, zagen we al tientallen papegaaiduikers op zee.
Het inwoneraantal van Røst steekt nogal schril af tegen al die zeevogels; er wonen iets meer dan 500 mensen. Ook voor Røst geldt dat de wintervisserij op kabeljauw de belangrijkste economische activiteit is. Zo rustig als het nu in de haven is, zo druk moet het in de wintermaanden zijn. Nu zien we alleen nog de uitgestrekte velden met lege rekken waarop tot enkele weken geleden nog de stokvis te drogen hing.