23 juni 2018

Plan A, B, C enzovoort

Het lot van zeilers is dat plannen en weersomstandigheden soms behoorlijk botsen. Zo waren wij van plan om vanuit de Nederlandse kust rechtstreeks naar de Noorse zuidkust te zeilen. Een lelijke stormdepressie die vanaf de Atlantische Oceaan op weg was naar de Noordzee, gooide echter roet in het eten.
We hebben drie etmalen nodig om in Noorwegen te komen en dat zouden we niet halen voor de storm. Wachten tot na de storm betekende dat we meerdere dagen aan de Nederlandse kust zouden moeten blijven hangen. Daar hadden we geen zin in.


Plan B dus: in een etmaal, de naderende storm gaf daarvoor nog wel voldoende ruimte, naar de Elbemonding. Vervolgens door het Noord-Oostzeekanaal naar de Oostzee en dan via Denemarken verder noordwaarts met onderweg volop gelegenheid om een dagje te schuilen voor slecht weer.
Afgelopen dinsdag vertrokken we aan het einde van de ochtend uit Makkum waarna we woensdag aan het einde van de middag de Elbe aanliepen. Daar konden we nog mooi met de vloedstroom in de rug door naar Brunsbuttel, waar het Noord-Oostzeekanaal begint. Donderdag bracht het kanaal ons in een winderige en natte dag van de Noordzee naar de Oostzee. En gisteren zeilden we met een behoorlijk aantrekkende wind via de Kielerfjord de Oostzee op met als bestemming het Deense Bagenkop. Daar liepen we aan het einde van de middag met een inmiddels tot stormachtig aangetrokken wind binnen.
Vandaag hebben we een verwaailigdag die volop ruimte biedt om verdere plannen te maken, en vervolgens weer bij te stellen.