zondag 23 augustus 2015

Een pittige reis terug naar Nederland

Vanmiddag rond lunchtijd maakten we de Vlieger vast in de aanloophaven van Vlieland. Dat was ruim vier etmalen na ons vertrek uit Skudeneshavn, een lief haventje in de omgeving van Stavanger. We hadden 518 zeemijlen op het log. Een heel verschil met de heenreis. Toen  maakten we ongeveer dezelfde oversteek, naar Tananger, in nog geen drie etmalen. Bovendien is 518 zeemijlen nogal veel in verhouding tot de rechtstreekse afstand van Skudenshavn naar Vlieland; die is namelijk niet meer dan 350 zeemijlen. We hebben al met al een behoorlijke omweg gemaakt.


De oorzaak daarvoor is de wind die hardnekkig uit het zuidzuidoosten bleef waaien.Een zeilboot kan niet tegen de wind in zeilen. De rechtstreekse - pal zuidelijke - koers naar Vlieland was met die zuidzuidoosten wind eenvoudigweg niet bezeild. We moesten kruisen: aan de wind zeilen in een afwisselend zuidzuidwestelijke en oostzuidoostelijke richting. En dat leidde tot de extra mijlen die we niet hadden hoeven te maken als we rechtstreeks naar Vlieland hadden kunnen zeilen. Dat laatste kon pas toen zaterdag de wind langzaam maar zeker naar het zuidoosten draaide, en uiteindelijk zelfs oostelijk werd. Toen schoot het ineens lekker op.
Sommige zeilers zeggen dat alleen gekken en wedstrijdzeilers aan de wind varen. En dat is nog niet zo'n gekke observatie. Aan de wind zeilen op zee is namelijk erg oncomfortabel: de boot ligt doorlopend onder helling en krijgt de golven recht op de neus. De bewegingen zijn daardoor heftig en maken voortdurend schrap zetten noodzakelijk. Vier dagen aan een stuk hakken was dan ook bijzonder vermoeiend. Doordat het bovendien stevig doorwaaide, stond er ook eens een pittig zeetje. Tot slot gaat aan de wind zeilen in zeegang traag omdat de boot tegen wind en zee in moet beulen. Het schiet nauwelijks op en als je dan ook nog een extra mijlen moet afleggen omdat je moet kruisen, wordt het een kwestie van de lange adem.
We hebben kortom wel plezieriger oversteken achter de rug.
Maar er is ook een voordeel. Want nog nooit was een warme douche zo goddelijk en smaakte een lekker koud pilsje zo lekker.