zondag 2 augustus 2015

Rond Statt

Vanmiddag rondden we Statt, en daarmee hebben we een heuse hindernis genomen. Statt, of Stattlandet, heeft namelijk een slechte reputatie; het is een geduchte kaap die als een priemende vinger vanuit de Noorse kust de Noorse Zee in wijst. De zeebodem rond de kaap is ondiep en onregelmatig en er is geen enkele beschutting van eilandjes of riffen, zoals langs het grootste gedeelte van de Noorse kust wel het geval is. Er kan daardoor een lelijke zee staan.
Ook bij rustig weer, want door het kaapeffect staat er vaak veel meer wind dan elders. Statt kan daardoor een moeilijk te nemen hindernis zijn. Maar vanmiddag waren de omstandigheden goed genoeg om de kaap te ronden. Nu we Statt achter de rug hebben beginnen we aan de laatste etappe van onze terugreis.


We hebben het tot een slordige 300 zeemijlen boven Statt rustig aan gedaan en de tijd genomen Noord Noorwegen goed te verkennen. De laatste uitgebreidere stop was op het eiland Leka. Leka is verkozen tot Noorwegen's Nationaal Geologisch Monument. Dat het bijzonder is, is van een afstand al zichtbaar. Daar waar de Noorse rotsen overwegend grijs gekleurd zijn, zijn ze op Leka geel tot rood. Het zijn gesteenten die zo'n 400 miljoen jaar geleden vanuit de aardmantel zijn opgestuwd naar het maaiveld. Verwering van het ijzerrijke gesteente, zeg maar roest, geeft het de bijzondere geel-rode kleur. Omdat het gesteente extreem arm aan voedingstoffen is, bestaat het landschap grotendeels uit kale rots. Met de geel-rode kleur en de grillige formaties biedt het een spectaculair beeld.
Na Leka hebben we het tempo flink opgevoerd, want we moeten uiteindelijk wel weer op tijd in Nederland terug zijn, en het weer is nog steeds zo slecht dat enige reserve niet verkeerd is. Maar nu we Statt achter ons hebben liggen, kunnen we het ook weer even wat rustiger aan doen. We willen nog enkele dagen de tijd nemen voor de eilandjes tussen Statt en Fedje - zoals Silda waar we nu liggen - en stuiven dan door naar Tananger of Skudeness om van daar uit de oversteek terug naar Nederland voor te bereiden.