zaterdag 11 juli 2015

Midzomernachtzon

We kunnen ons niet meer herinneren wanneer we het voor het laatst donker hebben zien worden. Toen we begin juni, in het holst van de nacht en met erg slecht weer, Tananger aanliepen, was het in ieder geval stikdonker. Maar daarna? Het is al weken dag en nacht licht. De foto hiernaast maakten we twee dagen geleden tien minuten voor middernacht vanaf onze ankerplek bij Lille Molle.

Lille Molle was een feestje. We lagen op een prachtig plekje voor anker, achter een hoog boven ons uit torenende bergwand en verder mooi beschut achter lage eilandjes. Prima ankergrond ook. Maar het hoogtepunt waren de zeearenden die we vrijwel doorlopend zagen en hoorden. Zelfs in de kajuit hoorden we de ietwat jankende roep van deze enorme vogels. Ze nestelden kennelijk ergens op de bergwand boven ons en vlogen vandaar, vaak recht over de Vlieger heen, naar zee om te vissen.
Toen we vanochtend ankerop gingen, leek het wel of ze ons gedag wilden zeggen door in grote cirkels over ons heen te draaien. Een mooi afscheid van de Lofoten.
We zijn vandaag namelijk de Vestfjord weer overgestoken naar het vaste land van Noorwegen en hebben daarmee de Lofoten achter ons gelaten. De boeg van de Vlieger zal de komende weken weer naar het zuiden wijzen. Maar we zakken wel heel rustig aan af, want we willen nog veel zien onderweg. Voorlopig zitten we dus nog boven de Poolcirkel en blijft het 's nachts nog gewoon licht.