woensdag 8 juli 2015

In de Trollfjord

We hebben de Vlieger afgemeerd in een ware toeristische attractie: de Trollfjord. De hele middag kwamen er snelle ribs en rondvaartbootjes binnenvaren om een kijkje te nemen in deze slechts twee kilometer lange, maar vooral heel erg smalle fjord. De Trollfjord is aan de ingang namelijk niet meer dan 100 meter breed en omdat de hoge bergwanden aan weerzijden steil omhoog rijzen, is het een spectaculair geheel.

Dat het zo'n drukte met ribs en rondvaartbootjes is, komt omdat de fjord niet over de weg bereikbaar is. Landtoeristen kunnen daardoor alleen door een boottochtje te boeken, de fjord bezoeken.
Voor de passagiers van de Hurtigruten, die met grote cruiseschepen van Bergen naar de Noordkaap varen, wordt een spannende manoeuvre uitgehaald door het enorme cruiseschip in de fjord te draaien. Volgens de beschrijving zouden de passagiers dan bijna de wanden van de fjord kunnen aanraken. Op het moment dat de Hurtigruten zijn opwachting in de fjord maakte, dat was aan het eind van de middag, lagen er ineens een heleboel rondvaartboten te wachten. Iedereen wilde kennelijk het kunststukje zien. En kennelijk komt de Hurtigruten elke dag op het zelfde tijdstip zijn rondje draaien. Wij konden op eigen kiel de Trollfjord in. Aan het einde van de fjord ligt een steigertje bij een waterkrachtcentrale waar we de Vlieger hebben vastgemaakt. Er is hier helemaal niets, behalve WiFi. En dat biedt een mooie gelegenheid een update op ons weblog te posten.