woensdag 15 juli 2015

Een wirwar van eilanden

Voor de Noorse kust ligt een ware wirwar van eilanden, eilandjes, rotsen en riffen. Het moeten er duizenden zijn. Noren die we er over spraken dachten dat het geografisch instituut er waarschijnlijk wel cijfers over zou hebben.
De navigatie tussen al die eilandjes door is soms een ware uitdaging. Toch hebben we er voor gekozen op onze weg zuidwaarts de wereld van de fjorden wat verder links te laten liggen en onze weg te zoeken door al die eilanden en eilandjes. Navigeren met de vinger op de kaart, bij wijze van spreken.

De wat grotere eilanden zijn bewoond. Tot voor enkele tientallen jaren geleden jaarrond, maar tegenwoordig vooral in de zomer. Zoals Bliksvaer, waar we een paar dagen geleden aan het gastensteigertje lagen. Er woonden eertijds 100 gezinnen. Nu gebruiken de families van de oorspronkelijke bewoners de huizen als vakantiewoning. Er zouden nog slechts twee permanente bewoners over zijn.
Of neem Stott, waar we gisteravond lagen. Een mooi beschutte haven, maar eveneens vrijwel verlaten op enkele zomerbewoners na. Het schooltje is enkele jaren geleden gesloten. De mensen zijn weggetrokken naar het vaste land van Noorwegen. Daar zijn voorzieningen en is werk te vinden. Dat ze in de zomer terugkeren naar de eilanden verbaast ons echter niets. Het zijn stuk voor stuk pareltjes. En de vakantiewoningen zien er stuk voor stuk aanlokkelijk uit.Het zwerven tussen deze eilandjes betekent dat we in hoge mate zelfvoorzienend moeten zijn. Winkels, voor zover aanwezig - meestal bij de kade waar de ferry's aanleggen, zijn slechts beperkt open en hebben een uiterst basaal aanbod. Onze pilot met vaaraanwijzingen spreekt van "part-time winkels". Gelukkig beschikken we over een uitgebreide ijzeren voorraad.