woensdag 1 juli 2015

Coasthoppen op de Lofoten

We scharrelen nu een kleine week rond op de Lofoten; zeilen korte stukjes, meren af in kleine vissershaventjes en trekken er op uit voor mooie wandelingen. Het is echt coasthoppen: de haventjes die we willen bezoeken liggen op vrij korte afstand van elkaar en de lange rukken, die we maakten op weg naar het noorden, zijn hier niet nodig. We kunnen het dus lekker rustig aan doen, en dat is ook wel weer eens lekker.

Toen we halverwege vorige week Bodø aanliepen, zagen we de Lofoten al aan de horizon liggen. En dat was echt het beeld van de "Lofoten muur"; de Lofoten rijzen als een muur uit de zee omhoog. Het zijn niet echt heel erg hoge - hooguit 800m - maar wel steile en grillig gevormde pieken. We hebben tijdens onze wandelingen al flink geklommen.
Op de vlakkere stukken langs de kust liggen kleine haventjes, vissershaventjes, want alles draait hier om vis. En dan vooral de kabeljauw die elke winter in grote aantallen naar de zee rondom de Lofoten komt om te paaien. Er worden dan tonnen kabeljauw gevangen, en zoals we in ons vorige blogpost schreven, verwerkt tot stokvis. Niet alleen op het eiland Værøy, maar ook rondom de andere haventjes zien we de rekken waar tot in mei de vis te drogen heeft gehangen. Vanuit Sørvaagen, op het eiland Moskenesøy, wandelden we naar Å, een voormalig vissershaventje, wat nu een soort openluchtmuseum is, en waar we het stokvis museum bezochten. Hoewel het museum vooral charmant was in zijn kneuterigheid, was de film die we er te zien kregen, en de uitleg vooraf van de museumbeheerder, bijzonder de moeite waard. We zagen hoe vroeger tientallen piepkleine viskottertjes vanuit de Lofoten-haventjes, zee kozen voor de kabeljauwvangst. Tegenwoordig zijn de kleine kottertjes vervangen door flinke trawlers en zijn veel van de vroegere vissershaventjes in verval geraakt, of verworden tot een soort openluchtmuseum. Een daarvan is Nusfjord, het haventje waar we nu liggen.
De vroegere vissershutten rondom de haven, de zogeheten Rorbuer, waar de vissers hun spullen opsloegen en ook vaak bleven slapen, zijn hier, net zoals in veel andere havens op de Lofoten, in gebruik als vakantiewoning. Een mooie nieuwe functie voor deze karakteristieke gebouwtjes waardoor het mooie beeld van de Lofoten haventjes bewaard blijft. Misschien een leuk vakantieverblijf voor onze niet zeilende volgers?