zaterdag 6 juni 2015

Weather window

Daar waar bestuurskundigen het over een "window of opportunity" hebben, spreken zeilers van een "weather window". Beide termen dekken min of meer dezelfde lading: er doet zich een kans voor iets te realiseren. In het geval van zeilers is dat de kans van a naar b te zeilen. En zoals het met kansen is, je kunt ze pakken of laten lopen.

Voor ons deed zich, ingeklemd tussen twee pittige depresssies, een weather window voor dat precies genoeg ruimte bood om van Oudeschild op Texel naar Tananger in Noorwegen te zeilen. Afgelopen dinsdag lagen we nog met een zuidwest 8 verwaaid op Texel, en nu 4 dagen later en afgemeerd in Tananger, strooit de Shipping Forecast alweer kwistig met gale warnings.
Dit weather window pakken betekende wel dat we ons plan om via Shetland naar Noorwegen te zeilen, moesten laten schieten. Het weather window was te klein om tijdig de Shetland eilanden te bereiken. Jammer, want we hadden ons wel op een stop op Shetland verheugd. Maar het alternatief was tot na het weekend in Nederland te blijven wachten, en dat vonden we zonde.
Bovendien is niet Shetland, maar zijn de Lofoten ons reisdoel. En die kunnen we ook prima van hieruit bereiken. Met het onbestendige en stormachtige weer duiken we voorlopig de binnendoor route in. Via de fjorden en in de beschutting van de eilanden voor de Noorse kust, scharrelen we dan naar het noorden. Als het een beetje wil gaan we morgen weer verder.