zaterdag 20 juni 2015

Torghatten

We liggen voor anker in de schaduw van Torghatten. Een berg met een verhaal. Er zit namelijk een gat in Torghatten. Daar zit natuurlijk een nuchter geologisch verhaal achter, over erosieprocessen en zo. Maar het verhaal uit de Noorse mythologie is veel mooier.

Het gaat over de mooie Lekamoya. Ze werd bespied door de troll Hestmannen terwijl ze met haar zeven zusters aan het baden was in zee. De troll werd op slag verliefd en besloot Lekamoya om middernacht te roven. Maar terwijl hij in volle galop kwam aanzetten werd hij door de dames gespot. Ze sloegen op de vlucht. Terwijl de zeven zusters zich bij Alstahaug uitgeput op de grond wierpen, vluchtte Lekamoya verder. Hestmannen zag in dat ze onbereikbaar was en schoot een pijl af om haar te doden; als hij haar niet kon bezitten zou niemand dat kunnen. De koning van de bergen echter, Lekamoya's beschermer, gooide zijn hoed (hatten) voor de pijl om deze af te buigen. De dag brak aan en, zoals dat gaat in de trollenwereld, veranderde alles in steen. De hoed van de koning werd Torghatten, een berg waar het gat van de pijl nog in zichtbaar is. Het is maar liefst 35 meter hoog en 15-20 meter breed.
En de zeven zusters? Die veranderden op de plek waar ze zich op de grond geworpen hadden in de Syv Sostre bergrug op het eiland Alsten, die we voor morgen op het programma hebben staan.