donderdag 21 augustus 2014

Terugblik op natte, winderige en onstuimige thuisreisMet de Vlieger weer in haar veilige thuishaven, blikken wij thuis op de bank terug op een natte, winderige en vooral ook onstuimige thuisreis.Bij ons vertrek uit Kirkwall was al duidelijk dat het laatste etmaal van de reis terug naar Nederland onstuimig zou worden.
De gribfiles, die we gebruiken om het weer op wat langere termijn te beoordelen, lieten toen al zien dat de wind tegen het einde van de oversteek zou krimpen naar zuidwest en toenemen tot 7 Beaufort. Eenmaal onderweg begon het Britse MET office echter steeds indringender gales aan te kondigen. Het werden dan ook natte en onstuimige laatste loodjes op weg naar de Nederlandse kust. Volgens het scheepsweerbericht van de Nederlandse kustwacht liep de zee op tot een golfhoogte van 3 à 3,5 meter.
Het aanvankelijke plan om Den Helder aan te lopen lieten we varen. We gingen harder dan we hadden ingeschat, zouden daardoor te vroeg bij het Schulpengat aan te komen om daar met de vloed naar binnen te kunnen zeilen en wilden het in deze ruige omstandigheden niet met wind tegen stroom inlopen. Omdat we ook geen zin hadden om enkele uren bij te liggen om op de kentering te wachten, besloten we uit te wijken naar IJmuiden waar we zondag aan het begin van de avond vastmaakten.