donderdag 1 juli 2010

Whale watching in Husavik

Toen we uit Siglufjordur richting Husavik vertrokken waaide de wind weer stevig uit het oosten. Precies de kant die we opmoesten. We hebben er voor gekozen met de klok mee rond IJsland te zeilen. Dat heeft het voordeel dat je dan het meeste voordeel van de stroom hebt. De overheersende oostenwind is bovendien over het algemeen zo zwak dat het niet zo’n probleem is daar tegenin te moeten. Wij boksen echter langs de hele noordkust al tegen een behoorlijk forse oostenwind op.
Gelukkig was het niet zo’n lange trip van Siglufjordur naar Husavik. Onderweg zagen we tegen de kust de spuiters van waarschijnlijk bultruggen. We kregen de walvissen zelf jammer genoeg niet te zien, terwijl dit er wel de plek voor is. Husavik is namelijk hét whale watch centrum van IJsland. De kotters waarmee de whale watch tochten worden gemaakt varen er af en aan.
Wij gebruikten Husavik als uitvalsbasis om een paar dagen de wal op te gaan voor een tocht door de surrealistische vulkanische wereld rond Myvatn. Myvatn ligt in een actief vulkanisch gebied met zwavelvelden, hete bronnen en indrukwekkende explosiekraters. Het meer zelf is een waar vogelparadijs. Het was dan ook al laat toen we na twee prachtige dagen de auto weer op de kade van Husavik parkeerden.
De volgende dag werden we door één van de schippers van North Sailing - die whale watching trips organiseren vanuit Husavik - uitgenodigd om als gast mee te zeilen met hun prachtige eikenhouten kotter Haukur. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. De Haukur is een prachtig schip. De zeiltocht zelf stelde jammer genoeg, door een hardnekkig gebrek aan wind, niet zo veel voor, maar de prachtige waarneming van een bultrugwalvis maakte dat meer dan goed.