maandag 5 juli 2010

Grimsey: noordelijk gevoel

De Vlieger ligt afgemeerd in het piepkleine haventje van Grimsey, het meest noordelijke stukje IJsland. Het eilandje ligt op de poolcirkel. Wat dat betreft kunnen we met het noordelijk gevoel waar we last van menen te hebben (zie: bemanning m/v), ons hart ophalen. Dat doen we overigens al weken.
Neem alleen al de temperatuur. We hoorden via de reacties op ons weblog dat Nederland geteisterd wordt door hittegolven. Wij hebben vrijwel elke ochtend en avond de kachel aan! En toen we vandaag een lange wandeling over Grimsey maakten, hadden we, zoals we dat al dagen doen als we op pad gaan, elk twee truien aan, daarover een dikke jas en op ons hoofd een muts. Nee van hittegolven hebben we hier geen last.
Wat we - vergeleken met de Nederlandse zomer - aan warmte tekort komen, maken de daglicht uren meer dan goed. We hebben het al weken niet meer donker zien worden. De zon ging, tot kort geleden, niet eens onder. In plaats daarvan kleurden de bergen rond middernacht prachtig rood in het licht van de lage midzomernacht zon. En op zee zagen we hoe de zon na middernacht de noordelijke horizon net raakte en toen weer begon te klimmen. Ons dag-nacht ritme is daardoor intussen wel danig in de war geraakt.
Ondertussen genieten we enorm van dit prachtige land en de gastvrijheid van de IJslanders. We zetten de komen dagen onze reis rondom IJsland voort in oostelijke richting om Langanes te ronden, waarna de steven van onze Vlieger weer in een zuidelijke richting zal gaan wijzen.