zondag 13 juni 2010

Reykjavik: wereldstad met allure

Hoewel Reykjavik niet veel groter is dan een gemiddeld Nederlands provinciestadje, heeft het de allure van een heuse wereldstad. De twee winkelstraten in het centrum barsten van het leven. Er zijn leuke kroegjes, restaurants en winkeltjes. De straten worden bevolkt door zowel locals als hordes toeristen. En dat blijkt een leuke mix. We voelen ons hier wel thuis. De Vlieger ligt inmiddels al een dag of wat aan de steiger bij de zeilvereniging van Reykjavik.
Reykjavik blijkt ook een geijkte uitvalsbasis om - een gedeelte van - IJsland te bezoeken. Er worden tal van uitstapjes aangeboden, zowel met gewone bussen als met op maanlandvoertuigen lijkende 'super jeeps'. We hebben al dat aanbod maar gelaten voor wat het is en zijn op eigen houtje met een gehuurd autootje op pad gegaan om de befaamde 'Golden Circel' te verkennen.
De Golden Circel is een rondrit vanuit Reykjavik langs de hete bronnen van Geysir, de Gullfoss waterval en Thingvellir. Het zijn de in elke reisgids beschreven bezienswaardigheden van deze hoek van het land, en je wordt er dan ook op elk punt nadrukkelijk aan herinnerd dat je niet de enige bezoeker aan dit mooie land bent. Als je dan echter, na je aan de spuitende Strokkur geiser vergaapt te hebben of het donderde geweld van de Gullfoss te hebben ondergaan, het parkeerterrein met bussen en souvenierwinkeltjes achter je laat, dan lijkt IJsland al weer zo goed als leeg. En het landschap onderweg is echt overweldigend.
Een echt bijzondere plek vonden wij Thingvellir. Hier zetelde niet alleen de 'Althing' - de wetgevende vergadering van de vrije boeren in IJsland, zeg maar de voorloper van het parlement - maar het is ook de plek waar de Amerikaanse en de Eurazische plaat uit elkaar drijven. Het gebied wordt doorsneden door scheuren. Je ziet bijna de plaattektoniek in werking. Fascinerend!
Intussen begint het echter ook al wel weer een beetje te kriebelen. We willen wel weer een stukje verder. Morgen trekt een venijnig stormpje langs, maar als dat voorbij is, dan willen we verder noordwaarts. We gaan op weg naar Vestfidir, het noordwestelijke fjordengebied van IJsland. We laten dan de wereldstad met al haar genoegens ver achter ons.