zaterdag 29 mei 2010

Kirkwall: A sentimental journey

De Orkney eilanden verschijnen als walvissen aan de horizon als we in de loop van vrijdagmiddag de Stronsay Sound naderen. Het is leuk de Orkney's weer aan te lopen. We hebben mooie herinneringen aan ons eerste bezoek aan deze eilandengroep. Dat was ruim tien jaar geleden en nog met ons Waarscheepje. Het was tijdens die reis dat we hevig verslingerd raakten aan het noorden.
De reis die we nu achter de rug hebben verliep niet erg vlot. We werden geplaagd door een hardnekkig gebrek aan wind en het beetje wind dat we hadden blies bovendien ook nog vaak uit de richting waar we heen wilden. We hebben dan ook aanzienlijk meer mijlen gemaakt dan wanneer we een rechtstreekse koers hadden kunnen varen. Al met al hebben een goede 540 mijl op het log staan en die hebben we in bijna 4,5 etmaal afgelegd. Niet bepaald recordtijden.
Het buiige weer aan het einde van de oversteek maakte dat we voor de weinig mijlen die we zeilend konden afleggen ook nog behoorlijk druk zijn geweest met zeilwisselingen. Maar dat gaf wel wat afleiding en beweging! En dat laatste hielp goed tegen de kou, want de Noordzee is nog erg fris zo vroeg in het seizoen. Kunnen we vast wennen.